Rákóczi-hárs

A fa/facsoport története

Süttő legszebb ékessége a 400-420 éves nagylevelű hárs. A faj meghatározását dr. Bartha Dénes a Nyugat-Magyarországi Egyetem Növénytani tanszékvezetője végezte.
Törzse 4 részre bomlik 6 kisgyerek tudja körülölelni. Magassága 16 méter. Lombsátra alapján hazánk 8. legnagyobb nagylevelű hársfája. Rákóczi-hárs néven vált ismertté, mert szájhagyomány szerint a fejedelem is megpihent alatta. A rendelkezésünkre álló adatok ezt nem erősítették meg. Ha a fa mesélni tudna, beszélhetne arról, hogy a település többször lakatlanná vált, hogy Fellner Jakab kiváló építész, kőfaragó üzemet tartott fenn a faluban vagy arról, hogy a háborúban elesettek emlékművénél az első koszorút 1925-ben József főherceg helyezte el.
A falu a fát mindig nagy becsben tartotta. Az 1980-as években megyei védettséget kapott. Állapota egyre romlott. Önkéntes iskolások az üregeket kitakarították. Almády Zoltán tanár barlangász és munkatársai műgyantával az üregeket kiöntötték és a nyílásokat elzárták. Ennek köszönhetően a fa továbbra is csodálatosan díszlik és tisztítja a levegőt. A védett hársfán elsősorban pintyfajok és cinegék fészkelnek, költenek. A fánál lévő madáretetőnél tengeliceket, zöldikéket, kék- és széncinegéket is megfigyelhetünk. A falu diákjai rendszeresen gondoskodnak az itt élő madarakról.
Szeretnénk, hogy kis hazánkban ismertebbé váljon a Rákóczi-hárs.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2543 Süttő, Rákóczi út (10-es számú főút mentén)
Faj: 
nagylevelű hárs
Kora: 
400-420 éves
Magassága: 
16 méter
Törzskerület: 
640 centiméter