Örkényi vadgesztenye

A fa/facsoport története

Nevezett vadgesztenyefa közel egyidős az ebben az évben 125. születésnapját ünneplő Pálóczi Horváth Kastéllyal, mely a város egyik színfoltja, nevezetessége. A város elhunyt, helyi történésze szóbeli elbeszélése szerint (aki kutatta a kastély és a család történetét) a kastély alapkő letételére 1889 augusztusában került sor. A kastélyt 1893-ban szentelték fel, és a szentelés egyik ünnepi aktusa a kastély elé vadgesztenyefák elültetése volt. A fák átvészelték az első és a második világháború zivataros időszakait, és nem szenvedtek semminemű károsodást.
A fák (kettő díszíti a kastély parkját) története tulajdonképpen a lombkoronáik növésével kezdődött. Az 1920-as évek végén, 30-as évek elején a Pálóczi gyermekek kedvelt játszóhelye volt. Az ötvenes években itt működő gépállomás, majd rendőrőrs dolgozói és az iskola növendékei is gondozták, ápolták. 1962-ben a kastély az akkori nagyközség Művelődési Háza lett. Ekkortól a falu lakóinak kedvenc találkahelyéül szolgált. Számtalan szabadidős, és kulturális rendezvény helyszíneként jeleskedett a ház udvara és természetesen a fák alatti hűvös. Nagyon sok majálisnak, gyermeknapnak, falunapnak, szüreti vigadalomnak adott otthont. Az óvodások is számtalan alkalommal „kirándulnak” a fák alá – itt ismerkedve a természettel. És természetesen a szerelmesek is itt találkoztak, sétáltak. Mivel a kastély illetve a fák a régi ötös főközlekedési út mellett találhatók, sok átutazó ezek hűs árnyékában pihentek meg, költötték el elemózsiájukat. Természetesen ezen túlmenően vonzó a ház négyhektáros – régebbi térképeken arborétumként nyilvántartott – parkja is. Mára már több játszótér és közösségi színtér épült Örkényben, s így módosult a kastély illetve a fák „funkciója” inkább szabadtéri esküvők megtartásának, esküvői fényképezések helyszínévé vált. Öröm, hogy egyre több átutazó fényképezi a házat illetve a park fáit.

A kastély felújításáig (2006) a helyi nyugdíjas klub gondozta, óvta a fákat átölelő parkot. Virágokat ültettek, sövényt ápoltak, s ott élték alattuk szabadtéri közösségi életüket.
Ahogy a kastély, úgy a gesztenyefák is Örkény jelképévé váltak az idők folyamán. Néhány évvel ezelőtt kártevők támadták meg a fákat, ám azóta a város nagy gondot fordít megóvásukra. Óvja azért is, mert ez a két fa őrzi a régi gesztenyefák emlékét, melyeket egy időben ültettek, hiszen számtalan egykorú fát az építkezések, járdák, útépítések, fa betegségek miatt kénytelenek voltak kivágni.

Nagy megbecsülésnek örvend e két fa, azon túl, hogy a város jelképei, sok itt lakónak szép emlékei fűződnek hozzájuk, és még ma is közkedvelt a lakosok és az idelátogatók körében.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
ÖRKÉNY Fő út 20.
Faj: 
Vadgesztenye fa
Kora: 
121 év
Magassága: 
18 m
Törzskerület: 
2,88 m