Kocsányos tölgy Albertirsán, a Szoborkertben

A fa/facsoport története

"Az első világháború idején, 1917-ben egy belügyminiszteri rendelet kötelezte városainkat, községeinket a hősök emlékének megörökítésére. Az emlékeket a temetői sírkövektől az emléktáblákon át az emlékművekig többnyire közadakozásból állították. Albertirsán Hősök kertjét létesítettek, és akkor, 1920-ban ültették a kocsányos tölgyet. 1977-ben nyilvánították védetté." [forrás: Rakonczay Zoltán, Csévharaszttól Bátorligetig Az Észak-Alföld természeti értékei kiadvány 144. oldal]

A Hősök kertjét azóta a köznyelv Szoborkertnek nevezte el.
A tölgyfának helyet adó Szoborkert, az Alberti városrész egyetlen templomával, az evangélikus templommal szemközt található, mely templom mellett egy óvoda és egy iskola található. A tölgyfa környezete ad otthont a március 15-i városi ünnepségeknek, ilyenkor több száz fő gyülekezik a fa alatt, hogy megnézhesse az ünnepi műsort. Nem mindenki ismeri a fa történetét, ezért ha szóba kerül a tölgyfa, meg szoktam kérdezni: Szerinted mennyi idős ez a fa?
Erre mindig a törzsét veszik szemügyre, után jön a válasz: Szerintem több száz év.
Valóban csalóka. Kocsányos tölgyünk nagyon jól érezheti magát a helyén, mert a leírás szerint "csak" 94 éves, de a majdnem 5 méteres törzskerülete, és a papírforma alapján ennek a többszörösének kellene lennie.
Mi lehet a titka? A jó talaj, az ápolt környezet, vagy a Szoborkertben megpihenők szeretete? Nem tudjuk.
Azt tudjuk, hogy aki betér a Szoborkertbe, az megkerüli a tölgyfa törzsét, leül egy padra és megcsodálja a fa termetét.

Ezek ismeretében szeretnénk a Szoborkertünkben lévő kocsányos tölgyet az év fájának jelölni.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Albertirsa Pesti út. 47° 15,116´ 19° 36,300´
Faj: 
kocsányos tölgy
Kora: 
94 év (pontos)
Magassága: 
20m
Törzskerület: 
490cm