Szamosszeg Bocskai téri ezüst juhar

A fa/facsoport története

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Szamos és a Kraszna között, egy kb. 2000 főt számláló településen, Szamosszeg községben, annak is központjában áll egy fa, immár 84 éve. Ez a fa az ezüst juhar ( Acer Saccharinum) mely hazánkban nem őshonos, Észak-Amerika atlanti partvidékére jellemző faj. Európába először 1725-ben hozták be. Ennek a fajnak egy példányát, amely a falu életének 8 évtizedes emlékét őrzi, szeretnénk az "Év fája 2013" pályázatra benevezni.
1929-ben néhai Filep György ültette 17 évesen. Nem volt semmilyen más szándéka a leszúrt 2 venyigével - melyből az egyik megfogant -, csupán annyi, hogy szebbé tegye a ma 4 részre osztott telkük előtti teret. Akkor még nem tudhatta, hogy a fa büszkesége lesz a falunak. Ekkor egy artézi kút üzemelt a fától néhány méterre, mely biztosította számára a megfelelő vízmennyiséget. Ma a fa két oldalán egy I. és egy II. világháborús emlékmű található. Szemben, az út túloldalán református templom áll. ( Ez a református templom május 27-én ünnepelte felszentelésének 150 évfordulóját). A két emlékmű és az Isten háza között a Bocskai téren büszkén magasodik juharfánk. A falu önkormányzata és lakói gondoskodnak településünk és egyben a tér rendezett, ápolt kinézetéről. Átélte a második világháborút, az 1970-es nagy árvizet. Igazi hős és túlélő, mert várható életkora 60-80 évre tehető, és még ma is egészséges, ereje teljében lévő. ( Alatta tervezzük elhelyezni a két emlékmű között a nemzeti összetartozást szimbolizáló székely kaput, mint összekötő kapcsot az I. és II. világháború között.)
A helyi általános iskola tanulmányi életébe is bekerült. Az oktatás során 3 héten keresztül "Természeti kincsvadászat"-tal foglalkoznak tanulóink. A 3 téma, Erdő-, Szamos-, Falu-kincsei közül 1 hetet, a településen található természeti, építészeti kincsek megismerésére és feldolgozására fordítanak. Ebben az 1 hétben az ezüst juharunk is megismerésre kerül. Itt kell megemlíteni, hogy a néhány évvel ezelőttig nemcsak juharfánkra voltunk büszkék, hanem a templomkert gyönyörű fáira is, amelyet 2010-ben egy nagy vihar sorra kidöntött, de az ezüst juhar ezt is túlélte.
Köszönjük néhai Filep Györgynek, hogy megajándékozta Szamosszeget e méltán becses növénnyel és reméljük, hogy még évtizedekig szépíteni fogja településünk képét.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
4824. Szamosszeg, Bocskai tér É.sz. 48, 2' 42,5" K.h. 22,21'49"
Faj: 
ezüst juhar (Acer Saccharinum)
Kora: 
84 év
Magassága: 
25 méter
Törzskerület: 
386 cm.