A mi hársunk

A fa/facsoport története

Sulkovszky Viktor herceg 1920-ban építette kastélyát Gyönk szívében, melynek tövében már ott magaslott a mostanra 10 ember ölelésével átérhető hársfánk. 130 cm-es magasságban mérve kerülete 647 cm. A 15 hektáron elterülő birtok központi épületének terasza mellett él a kislevelű hárs. Vitéz Lokcsánszky András Tolna megye gyurgyalag-telepeinek kutatása során 1930-ban feljegyezte, hogy a kastély parkja számos gyurgyalag pihenőhelye. A nagy fákon gyülekeznek ősszel vonulásuk megkezdése előtt. 1949 őszétől a kastély szociális otthon lett. Az első kastélylakók a szekszárdi beszakadt szurdik lakói voltak. A hárs ágai mindig is a délutáni levegőzések helyszínéül szolgáltak a kastélyépületben lakóknak, ma idős otthonunk 215 férőhelyes. A kastély terasza 50 éven át az intézményi rendezvények színpadául szolgált, s az ott álló hársfa alatt ültek a nézők, a terebélyes fa levelei ernyőt szolgáltattak a színpad fölé. Az 1950-es évektől a nagyközség a május 1-i ünnepségeket a hársfa alatt rendezte meg. A mintegy kétezer fős település lakosai a szociális otthonban mulattak, és ott fogyasztották el a virslit és bambit, az ott felállított söröző, borozó, kolbászsütő, mézeskalácsos sátor mellett töltötte napját a település apraja-nagyja, közösen az idősekkel. Májusban a megyeszékhely egészségügyi szakközépiskolájának 3. osztályos tanulói adtak műsort évről évre a hársfa alatt. Ugyanúgy az őszi öregek napi rendezvény fellépéseit is a hársfa alatt rendeztük meg a rendszerváltás előtt. Az egyre vastagodó hárs alatt számos ifjú pár készített fotót házasságkötéskor. A hárs egyre nőtt, koronájának nagysága mostanra eléri a kastély méreteit, magassága már a kastélyépület kétszerese. Még a padlásról fotózva sem lehet egy fotóval az egész fát befogni. Intézményünk ősszel 64 éves lesz, a megye legnagyobb szociális intézménye. A hárs olyan fája az intézménynek, melyet a lakók megmutatnak hozzátartozóiknak, és valamennyi hozzátartozó megcsodálja.

Mostanra a hársfa a település egyik jelképe is lett, festőket, grafikusokat és textilművészt is alkotásra ihletett. A pályázatunkban csatolt fotók közül három az 1970-es években készült a hársról, egy pedig textilkép műalkotás a fáról.

Képek a fáról/facsoportról
Kislevelű hárs (Tilia cordata) Európai flóraelem, Írországtól és a Pireneusoktól Nyugat-Szibériáig terjed. Átlagosan mintegy 30 m-t elérő fa. Tipikus elegyfa, majdnem az egész elterjedési területén a tölgyeseket részesíti előnyben. Dús olajtartalmú magja a madarak és rágcsálók számára jelent tartós táplálékforrást. A hárssal elegyes erdő gazdag élővilágnak ad otthont. Szabályos koronájának szépsége, nagy tömegben nyíló, illatos virágai miatt széles körben telepítik. A nyesést, alakítást jól tűri. Az egyik legjobb mézelő. Virága illóolaj-, cserzőanyag- és nyálkatartalma miatt kiváló gyógytea. Az egyik legértékesebb lágy lombos fánk, gyors növésű, nagy fatömeghozamú faj. A fa műszaki tulajdonságai kedvezők, a faipar széles területen hasznosítja.
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
7064 Gyönk, Táncsics u. 472.
Faj: 
kislevelű hárs
Kora: 
260 év
Magassága: 
20-22 méter
Törzskerület: 
647 cm