Az abaújvári két hársfa

A fa/facsoport története

Az abaújvári nagy hársfát 1889-ben ültették el az abaújvári temetőbe Tóth József tanító és gyermekei (Károly, Gyula és Béla) sírjára. Tóth József tanár úr 38 évesen halt meg gyermekeivel együtt, és a község lakosai emléket állítva szeretett tanítójuknak elültettek egy iker hársfát a sírjára. A hársfa azóta áll az évtizedek sodrásában, zivatarában, és növekszik.

2011-ben Abaújvárra látogatott Németországból Dom Klaus Pogany apát, aki mikor hazatért a németországi Kaufbeurenbe végrendeletet írt és úgy rendelkezett, hogyha meghal, Abaújváron temessék el. Nem is sejtette, milyen hamar jön el halála órája. 2012. 01. 20-án egy ételmérgezés következtében meghalt, és eleget téve végrendeletének az abaújvári temetőben, a nagy hársfa alá temették el. Dom Klaus egy nemzetközi humanitárius szervezet tagja volt, a Szent Lázár Lovagrend tagja, Kamerunban hercegi rangot kapott, és lett Sih Nadra hercege. Dom Klaus életét az afrikai gyermekek megsegítésére tette fel.

Innentől kezdve e hársfa alatt nyugossza örök álmát két olyan lélek, aki a gyerekekért élt: egy abaújvári tanító és egy német pap. Ezalatt a hársfa alatt egybeolvad Afrika és Európa. Ez a hársfa mementó az utókornak, emlék a múltnak.

Képek a fáról/facsoportról
Hársfa A hársfák hatalmas, árnyékot adó koronájuk, kiválóan faragható fájuk, mézet adó virágjaik miatt közkedveltek. Erdeinkben bükk és tölgy erdők elegyfafajaként vannak jelen a domb- és hegyvidéki tájakon, jó termőhelyen a 30 méteres magasságot is elérhetik. Jellegzetesek szív alakú, fűrészes szélű leveleik. Kevesen gondolják, hogy az óriás méreteket elérő hársak a legfinomabb szerkezettel rendelkeznek, így vált a legkeresettebb fafajjá a faesztergályozás, faszobrászat területén. Közismert a hársfa tea gyógyító hatása (izzasztó, görcsoldó, nátha gyógyító), a kifejezetten illatos virágokat a virágzás tetőfokán (általában június második felében) kell begyűjteni. Gyors fiatalkori növekedése, szép koronaalakja, hatalmas méretei miatt zöldövezetekben, parkokban nagy közkedveltségnek örvend. Több faja ismert hazánkban. Közülük a nagylevelű hárs a magasabb hegyvidékek, szurdokok fafaja. A kislevelű hárs az alacsonyabb régiókat kedveli, általában tölgyesek üde termőhelyein találkozunk vele. Kifejezetten száraz viszonyokat is elvisel a Dél-Magyarországon honos ezüst hárs, amit Európában több helyen is magyar hársnak hívnak, mivel hazánkban több hibridje, változata is keletkezett, elterjedése itt éri el északi határát. Az ezüst hárs fajtársainál jobban viseli a városok szennyezett levegőjét, ezért egyre több helyen találkozhatunk vele a belterületeken.
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
3898 Abaújvár hrsz 1 Református Temető
Faj: 
Hársfa
Kora: 
130 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
4 m