Szentendre- Izbég hársfája

A fa/facsoport története

Szentendre egyik legrégibb településrészén, Izbégen, nem messze a Bükkös pataktól, egy kis dombocskán, a mai Alsó-Izbég téren nőtt ki kb. 150-180 évvel ezelőtt a mi hársfánk. Tekintélyt parancsoló hatalmas lombjával védelmezte a kb. ez idő tájt ideállított pléh Krisztust, és az itt lakók is mindig tisztelettel viseltettek a fa iránt. Úgy hallottuk elődeinktől, hogy a keresztet az errefelé, az Izbég határába földjeiket művelni járó parasztemberek állították, hálából. Hogy melyik volt előbb, a hársfa vagy a kereszt, nem tudjuk.

Hársfánk több mint 25 éve, súlyosan megsérült, az egyik hatalmas ága letört, nagy darabot kiszakítva a törzsből is. Sajnos, a közterületen lévő fa hatalmas sérülését nem kezelte senki, kártevők költöztek a sebbe, óriási pusztítást végezve a törzsében. Vannak, akik úgy emlékeznek, hogy egy óriási viharban villámcsapás érte a fát, emiatt hasadt le az ága. Vannak, akik arra emlékeznek, hogy tavasszal a hatalmas lombja súlyát nem bírta el a fa, így sérült meg.

A mi hársfánk talán életfa is. Az itt élők úgy tudják, hogy amikor a fa meghasadt, akkor halt meg a környék legidősebb, itt született lakója, aki sokszor üldögélt alatta, békésen pipázgatva. De sok anyuka itt sétáltatta kisbabáját, így azok kicsi koruktól már szívükbe zárhatták a hársfát.

Sokan mások is szívesen üldögélnek ezen a helyen. 2011-ben hagyományteremtő ünnepet tartottunk: az évszázadokon keresztül, generációknak virágzó öreg hársfánk alatt ünnepeltük Izbég fennmaradásának kb. 320 évét, a több mint 75 éve itt lakó, születési helyükhöz hűséges szomszédainkat. Ekkor határoztuk el, hogy megmentjük a hársfánkat a pusztulástól. Megtudtuk, az önkormányzatnak nincs pénze a fa kezelésére, de engedélyt kaptunk a gyógyítási munkálatokhoz. Több szakembert megkérdeztünk. Volt, aki azt mondta, reménytelen, a pusztulása elkerülhetetlen. Volt, aki biztatott bennünket, fogjunk neki minél előbb. S mi az utóbbi tanácsot fogadtuk meg. Minden itt lakónak volt valamilyen véleménye, mindenki aggódott, mi lesz a szépséges hársfánkkal. Végül, engedéllyel, egy lelkes kis csapat nekilátott a nem is olyan könnyű feladatnak. Arra kellett törekedni, hogy törzse ne hasadjon félbe, ezért az ágai végén le kellett vágni annyit, hogy a saját, hatalmas súlyától ne szakadjon ketté, a kártevőket pedig kiűzzük belőle. Több napig tartott a mentés, nem volt egyszerű munka. Az itt élők, ha segíteni nem is tudtak, őszintén szurkoltak. És most tavasszal is illatozó virággal pompázott a hársfa. Reményeink szerint megmentéséért sikeresen küzdünk, s még néhány évtizedig gyönyörködhetünk benne. Mintha azt várta volna, hogy fogjunk össze, gyógyítsuk meg, ne adjuk fel. Az alsó-izbégiek szépen gondozzák a keresztet is, mindig van alatta virág, esténként ég a gyertya. Az erre járók futó pillantással köszöntik a békességet sugárzó fát nap mint nap akár az élő embert, hiszen a hársfa nekünk fontos találkozóhely, támpont az eligazodáshoz, az egymásra találáshoz.

Szentendre alsó-izbégiek nevében lejegyezte: Lakatosné Szvoboda Zsóka

Képek a fáról/facsoportról

Amit a hársfáról tudni érdemes

A hársfák hatalmas, árnyékot adó koronájuk, kiválóan faragható fájuk, mézet adó virágjaik miatt közkedveltek. Erdeinkben bükk és tölgy erdők elegyfafajaként vannak jelen a domb- és hegyvidéki tájakon, jó termőhelyen a 30 méteres magasságot is elérhetik. Jellegzetesek szív alakú, fűrészes szélű leveleik. Kevesen gondolják, hogy az óriás méreteket elérő hársak a legfinomabb szerkezettel rendelkeznek, így vált a legkeresettebb fafajjá a faesztergályozás, faszobrászat területén. Közismert a hársfa tea gyógyító hatása (izzasztó, görcsoldó, nátha gyógyító), a kifejezetten illatos virágokat a virágzás tetőfokán (általában június második felében) kell begyűjteni. Gyors fiatalkori növekedése, szép koronaalakja, hatalmas méretei miatt zöldövezetekben, parkokban nagy közkedveltségnek örvend. Több faja ismert hazánkban. Közülük a nagylevelű hárs a magasabb hegyvidékek, szurdokok fafaja. A kislevelű hárs az alacsonyabb régiókat kedveli, általában tölgyesek üde termőhelyein találkozunk vele. Kifejezetten száraz viszonyokat is elvisel a Dél-Magyarországon honos ezüst hárs, amit Európában több helyen is magyar hársnak hívnak, mivel hazánkban több hibridje, változata is keletkezett, elterjedése itt éri el északi határát. Az ezüst hárs fajtársainál jobban viseli a városok szennyezett levegőjét, ezért egyre több helyen találkozhatunk vele a belterületeken.
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Szentendre, Alsó-Izbég Tér ( János utca - József A utca találkozása)
Faj: 
hárs
Kora: 
150-180 év
Magassága: 
15 méter
Törzskerület: 
280 cm