Smaragdfa

A fa/facsoport története

Japánból származik, de Kínán keresztül került az Egyesül Államokba valamikor az 1800as években, ahol sok éves fajtanemesítést követően a létrehozott Smaragdfa a mai Zöld Ipar számára kimagasló tulajdonságokat produkál. Az Európai Uniós laboratóriumban történő mikroszaporítással (in vitro) előállított csemetéket Kelebia mellett (Vajdaság) ültetvényen tesztelték és Magyarországon a Homokhátság elsivatagosodó területének rehabilitációját segíti az a mintegy 20 vállalkozás, akik 2012-ben az „Európai Zöld Sziget Programot” elindítják.
A Smaragdfa különlegességei közé tartozik, hogy nem csak gyors növekedésű, de virágos és nyolc éves korától már kitűnő minőségű – magas fűtőértékű – faanyagot biztosít, amely kedvező összetételével számtalan területen hatékonyabbá teszi a gazdálkodást.

Hogyan járul hozzá a Smaragdfa a klímaváltozás szabályozásához?

A világméretű klímaváltozás jelentős részben az üvegházhatású gázok (elsősorban a széndioxid) kibocsájtás növekedésének tudható be, ami kivétel nélkül minden országban a gazdasági és társadalmi fejlődés egyik velejárója. Az utózás, de a repülés valamint a szénerőművek is óriási széndioxid kibocsájtók. Ugyanakkor – jelenleg egyetlen és korlátos, sőt egyre fogyó – eszközünk a fák fotoszintézise a széndioxid megkötésének. (A széndioxid visszasajtolásos tárolása nem oldja meg, csak nagy költséggel gyerekeinkre hárítja a problémát.

A roppant gyors növekedésű Smaragdfa® hatalmas – akár hetven cm átmérőt is meghaladó – levelei a C4 típusú fotoszintézisnek köszönhetően hatalmas mennyiségű széndioxidot nyelnek el, melyhez napsugárzásra és vízre van szükségük. Ez a különleges növény „szinte” a levegőből építkezik, miközben levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, s így temperálják a közvetlen környezetüket. Mérsékelt övi tapasztalok alapján a Smaragdfa® ültetvény hektáronként ( 500 db ) 100 t/év CO2-t köt meg és 75 t oxigént termel évente, ami naponta 205 ember oxigén szükségletét biztosítja.
Magyarország – csak a Homokhátságon egymillió hektárral – teljes területén a hulladék területek hasznosításával együtt, de a házikertek bevonásával is bővítve közel 2 millió hektár „Smaragdfa klímaültetvény” befogadására képes. Egyben az elsivatagosodó Homokhátságon megvalósítandó fásítási programmal – Európai Zöld Szigettel – példát mutathatunk Európának és a Világnak a hasonló ökológiai problémák kezelésére.
Persze most a Kyoto Paktum meghosszabbítása kapcsán a klímakvóta bevételek is óriási összeget generálhatnak, hiszen 2 millió hektár esetében 2 milliárd tonna CO2 semlegesítéséről beszélhetünk. Hát nem ez az igazi Zöld Ipar és a belőle fakadó progresszív megoldás?
A fafajta 11 változata Japánból Kínán keresztül indult hódító útjára és gyors növekedése mellett rossz talajokon történő telepíthetősége, jó éghetősége, kiváló minősége miatt ültetik világszerte. A fajta térnyerésének nagy lendületet adott a SMARGDFA® megjelenése, amely rendkívül magas széndioxid megkötő képességével, levelinek magas protein- és nitrogéntartalmával valamint kiemelkedő energiatartalmával (4500kcal/kg) egyedülálló opciókat és eredményt biztosít az ültetvényes gazdálkodóknak. A biomasszától az épületfáig a levéltrágyától az állati takarmányig és a Carbon-Creditig ad választási lehetőséget az ültetvény típusától és életkorától függően az optimális hozam elérésére.

Mindezek mellett a SMARGDFA® Ön klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosa lesz, hiszen ez a fa az egyéb ismert fajtákhoz képest kétszeres széndioxid mennyiség megkötésére képes és 3-5 éves korától hektáronként és naponta több mint 3 tonna Oxigént termel!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Bulgária
Faj: 
SMARAGDFA - Paulownia Fajhibrid
Kora: 
8
Magassága: 
15
Törzskerület: 
130