Öregtölgy év fája

A fa/facsoport története

Az Öregtölgy

Egerbaktán ezt a fát szinte mindenki ismeri, mondhatni egyidős a település első írásos anyagával, mely 1261-ből származik.
Az Öregtölgyet a községtől kb. 20 percnyi sétára találhatjuk, mely az 1978-ban védetté nyilvánított egerbaktai tőzegmohás láptavak felé vezető turistaút mellett várja látogatóit.

Magassága: 25 métert közelíti meg, mellmagassági átmérője 625 cm, kora 700 évre becsülhető.
A régi öregek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a faluban termelt és learatott kendert áztatták az Öregtölgyhöz közeli baktai Nagy-tóban, majd visszavitték azt a faluba. Hazafelé menet, sokszor megpihentek az Öregtölgy alatt, és szomjukat oltották a fa melletti forrás kristálytiszta tiszta vízével. Későbbi időkben sem hagytuk magára a "Nagy Öreget", hiszen az általános iskolából, minden évben legalább egyszer tanáraink akadályversenyt szerveztek az egész iskolának, melynek úti célja volt ez fa, a mellette lévő forrással és a tisztással.
Ez a tisztás, a forrás, és az öreg tölgy, ma is ott vár minket. A tisztás gyönyörű virágos rét, a forrás vize azonban kiapadt, betemetődött földdel, az Öregtölgy pedig, méltósággal viseli az idő vasfogának minden roppanását.
Szerencsére ezt a különleges természeti táj a Natura 2000 es hálózathot tartozik, amit a kijelölés alapjául szolgáló, úgynevezett jelölő fajok, élőhelytípusok jelenléte és azok kedvező természetvédelmi helyzetének fenntartásának és helyreállításának lehetőségei indokoltak

A baktai Nagy-tótól körülbelül 100 méternyire, a Tó-hegy oldalában, a tengerszint felett 280 m magasságban található kis tőzegmohás láp, a hegyoldal megcsúszásával, suvadással keletkezett.
A tó állapota a megromlott víz viszonyok miatt, kedvezőtlenül alakult, de jelenleg a szakemberek véleménye szerint, újra fellelhetőek a tőzegmoha és a tőzeg páfrány fajok, melyek jól mutatják, hogy a terület mennyire értékes.

A mi kis csapatunk szeretné, ha ez a gyönyörű Öregtölgy ebben a rohanó világban még sokáig lehetne a múlt titkainak őrzője, és a jövő nemzedékei számára a természeti értékeink megóvásának örök jelképe.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Egerbakta, Tóvölgy, a baktai láptavak előtt
Faj: 
kocsányos tölgy
Kora: 
7oo év
Magassága: 
25 m
Törzskerület: 
650 cm