Margitszigeti ősplatán

A fa/facsoport története

Ma már Budapest legkedveltebb közparkjaként funkcionáló Margitszigeten közel 9000 db fa található. Sok fiatal és felnőtt sétál itt, sok szerelem szövődik a fák árnyékában. Így történt ez velem és kedvesemmel is. Azóta évek óta rendszeres látogatói vagyunk a szigetnek, pihenünk, csodáljuk szépségét.
Sok nevezetes illetve jellegzetes fa található a szigeten, ezek közül egy különösen fontos számunkra. Ezt a fát még József nádor korában ültették, 1810 körül, így kora már több, mint 200 esztendő. A fa igazi túlélő, átvészelte a szabadságharcot, a sziget töbszöri rendezését, a világháborúkat és árvizeket.
Korával és méretével a legnagyobb fák közé tartozik Budapesten, viszont ami ennél is fontosabb, hogy európai szinten is a legszebb koronával rendelkezők között nyilvántartott platán. Érdekessége, hogy egytörzsű, koros oldalágai több irányban majdnem földig hajolnak. Sajnos emiatt kedvelt mászóka a gyerekeknek, sok fiatal fényképezkedik az ágain ülve, ezzel sokszor többszáz kiló extra terhet jelentve a fának. A fa kivételes korát és formáját a Főkert munkatársai is felismerték, ezért tábla jelzi a jelentőségét.
Sajnos a védelem ezen módja kevés, kedvesemmel ottjártunkkor rendszeresen konfrontálódunk az emberekkel, hogy vigyázzanak a fára. Sokszor tapasztaljuk, hogy nem is tudják, hogy milyen jelentőséggel bír, ugyanis az az egy darab tábla csak a fa egyik oldaláról olvasható és ráadásul csak magyarul. Mivel én személy szerint végzős tájépítész hallgató vagyok, különösen zavar a fa helyzete, illetve a védelem hiánya. Egy szakmai blogra írtam már cikket a fáról, illetve felajánlottam a Főkertnek segítségem a fa helyzetének megoldására, de még válaszra sem méltattak. Az önkormányzat hetek múlva válaszolt csak levelemre, miszerint engedélyezik-e, hogy jelöljem a fát a versenyre - abban is csak illetékesség hiányára hivatkoztak.
A platán elmúlt 200 éves, teljesen egészséges, mondhatni csak a járókelők veszélyeztetik. Kedvesemmel ketten nem sokat tudunk tenni a fa érdekében. Az írott cikk elkezdett egy utat, Az Év Fája Versenyre jelölésünkkel hozzájárulhatunk a fa köztudatba kerüléséhez és az emberek hozzáállásának megváltoztatásához. A cím esetleges elnyerése esetén az utalványt a fa környezetének átdolgozására, figyelemfelkeltőbb védelmére szeretnénk fordítani az illetékes önkormányzat, illetve a Főkert újbóli megkeresésével.
A kialakítandó favédelemmel gyerekekre, fiatalokra és felnőttekre egyaránt hatni szeretnénk, hogy ne csak egy fát, egy mászókát vagy egy fényképhátteret lássanak abban a platánban, hanem a múltat - az elmúlt 200 évet, a jelent - amikor nyújtózkodva megpróbáljuk körbeérni és a jövőt - amikor unokáinknak elmondhatjuk, hogy megőriztük nekik a mesterségesen épített természet eme fejedelmi darabját...

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Margitsziget - közpark; a szigeti kápolna és a romok között; ÉSZ 47,31,48 - KH 19,03,05
Faj: 
Platanus x hispanica - Közönséges platán
Kora: 
200
Magassága: 
40
Törzskerület: 
635 cm