Mezőhegyesi vérbükk

A fa/facsoport története

Minden útikönyv megemlíti Mezőhegyes híres angolparkját, amelynek leghíresebb fája a vérbükk volt. 2011. március 24-ig: ”Báró Podmaniczky Béla ménesparancsnok 1908-ban hazai és külföldi faiskolákból többfajta facsemetét hozatott, és azokat egymás mellé, csoportosan telepítették. Ezt az angolparkot eredetileg Podmaniczky-ligetnek hívták. A park legszebb fáinak egyike a vérbükk, de van itt celtis vagy ostorfa, hegyi juhar, japán aranyfenyő, törökmogyoró, bokrétafa, hársfa, magas kőris, jegenye nyár, japán akác, tiszafa, továbbá spiriabokor, bukszusbokor, tamariszkusz- és hóbogyóbokor.”

102 éven át a vérbükk tanúja volt Mezőhegyes történetének. Átélt két világháborút, túlélt minden „fordulatot”. „Lakott” Béke téren, most pedig Szent György téren.

Generációk játszottak, hűsöltek hatalmas lombja alatt, és csodálták évszakonként változó színeit. Az utóbbi években gyakran kezelésre szorult, de a város irányítói óvták, ápolták a famatuzsálemet. 2010. június 18-án a pusztító jégvihar nem kímélte az öreg, korhadó ágakat sem. Kordonnal kerítették el, nehogy balesetet okozzanak a leszakadó ágak.
Az idei tavaszon nem minden fa ébredt újra. A vérbükk állapotáról ellentmondásos szakértői vélemények születtek. Volt, aki további 10-15 évet jósolt még neki, volt, aki különös gombabetegségről beszélt… A civilek vezetője elhamarkodottnak találta a városszerte meginduló fakivágásokat, és ez ellen mint képviselő is hallatta hangját. Az egyesület szalagok felkötésével szervezett szelíd figyelemfelkeltő tiltakozást.

2011. március 24-én láncfűrésszel döntötték a földre a platán után második legidősebb fáját a városnak… talán túlzott óvatosságból, talán kommunikációs hibából, vagy…
A vérbükk halála hatalmas vitákat kavart. Cikkek jelentek meg szaklapokban, internetes oldalakon. Vizsgálat indult a szakminisztérium által, az illetékes környezetvédelmi hatóság által. 2011. március 26-án csendes tiltakozást szervezett a fa búcsúztatására az egyesület, mécsesek lobogtak napokon át a hatalmas törzsön: szinte hihetetlen ez, éppen a parkjairól, fakülönlegességeiről híres alföldi városban!

2011. április 24-én egy séta kapcsán kis fakezdeményekre lettünk figyelmesek: DE HISZEN ÉL!!! És el is döntötte ő maga a szakértők vitáját. Azóta szépen fejlődik, újabb szakértők ígéretesnek ítélték a kis egyedeket. Az önkormányzat körbekerítette, így a 102 év folytatódhat, akár a láncfűrésszel szemben is. Jobban kell vigyáznunk az értékeinkre!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Mezőhegyes, Szent György tér, N 46°18' 54,7"; E 20°49' 06,3"
Faj: 
Vérbükk
Kora: 
102 év + 2 hónap
Magassága: 
50 cm
Törzskerület: 
1 cm