Ikertölgyek Jászteleknél

A fa/facsoport története

Ikertölgyek Jászteleknél
Jász-Nagykun-Szolnok megyében meglehetősen ritkák a matuzsálemi korú fák. A Jásztelek déli határában fekvő Pusztamizsei Természetvédelmi Terület szerencsére kivétel ez alól. A Holt-Zagyva melletti uradalom
a Premontrei Prépostsághoz tartozott, akik III. Béla király idejében telepedtek le ezen a vidéken. Volt itt kápolna, tanyasi iskola, és egy kastély-szerű kúria, ami a háborúban ment tönkre. A térségben vízimalom is működött sokáig. Az itt lakók főleg földművelésből éltek. A gazdálkodás szolgálatára megépítették a Zagyván átívelő hidat a kisvasúttal. A majorból ezen keresztül szállították a terményeket lóvontatású kocsin Meggyespelére, a Hatvan-Szolnok fővasútig. A híd és a major közötti út mentén tölgyfákat ültettek, amelyekből 10 db még ma is él. Kettő ezek közül rendhagyó módon a fasorra merőlegesen, egymástól 4 méterre helyezkedik el. Közeledve hozzájuk az embernek megdobban a szíve a hatalmas méreteik és méltóságteljes koronájuk láttán. Szép egészségesek, magasságuk a 20 méterhez közelít. A vastagabbik törzsének kerülete 480, a mellette lévőnek 420 cm. A koruk 350 évesre becsülhető. A tölgyek vastag kérge kiváló életteret nyújt a szarvasbogaraknak. Nyár elején néha 5-6 hím is dulakodik a nőstény körül, és a legerősebb a többit a földre löki. Ilyenkor a közeli faluba is berepülnek. Van olyan fa, amelyen 10-nél is több odúnyílás található. Megkapó látvány, amikor a kis harkályfiókák libasorban jönnek ki, első útjukra készülve. A szomszédos holtágban vidra, szürkegém, nagykócsag, bölömbika és jégmadár is fellelhető, de a közelben kékvércsét, rétihéját, szalakótát, összesen több, mint 90 féle madarat figyeltek már meg. Hajdanán az őseink elültették, a következő generációk megóvták a kivágástól, a még későbbiek pedig felfedezték, gondozták, tanulmányozták, és védelmet biztosítottak ezeknek a fáknak.
Van egy üzenete is számunkra ennek a dolognak: ma van az ideje, hogy mi is ültessünk lehetőleg hosszú életű, netán különösen szép fákat környezetünkbe, hogy utódaink is átélhessék a természet magasztosságát, amellyel mindenkor a legnagyobb harmóniában kell élnünk.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Jásztelek déli határában (Pusztamizse)
Faj: 
kocsányos tölgy
Kora: 
350 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
480 cm és 420 cm