Fekete nyárfacsoport a Tisza parton

A fa/facsoport története

„A Tiszának partján virradok meg egyszer, Hol ifjú éltemben jártam sok ezerszer…” - írja gyönyörű tájleíró versében községünk híres szülötte, Bessenyei György, a felvilágosodás nagy költője, írója, filozófusa. Ki tudja, talán pontosan erről a helyről szemlélte a tájat, ahol most ezek a százados fák állnak. Korukat nem ismerjük, de a nyolcvanéves édesanyám elmondása szerint már az ő nagyszülei is emlegették a Tisza-parti öreg nyárfákat.

Sokat tudnának e fák mesélni az elmúlt idők eseményeiről. Susogásukból megismerhetnénk elődeink életét, amit elmondanak helyettük az apáról fiúra szálló történetek. Elmondanák, hogy valamikor régen, amikor még nem védte gát a falut, csendes, szép szőke Tiszánk gyakorta bekukucskált a nádfedeles kis falusi házak ablakán, magával vitte a vesszőkosárban ülő kotlóst, az ólból a malackát, a kertekben zöldellő veteményt, s a falu dombjaira menekült emberek túlélésben való reménységét.

Az 1860-as években zajló Tisza-szabályozás kis levágott kanyarulatokat, nádasokat, zsombékokat - ma horgászok paradicsomát - és épített gátakat hagyott maga után. Talán ezekben az években kerültek ide ezek a facsemeték, melyek mára községünk büszkeségévé váltak.

Átélték a nagy áradásokat, néha hetekig állnak a jeges árban. Ágaikat szelek, viharok, villámok tépik, szaggatják, de márciusi friss rügyeikkel reményt adnak minden új tavasznak, hogy élni kell, zöldülni kell. Büszkén állnak őrt, tisztelegve a folyó előtt, mi pedig büszkén mutatjuk őket az idelátogatóknak, mintha a mi érdemünk volna e fák léte.
És jönnek sokan: lombjuk alatt vernek sátrat a Tiszán túrázók, hétvégeken, tiszavirágzáskor messziről jött kirándulók pihennek alattuk.

A XX. század elejétől (ameddig a visszaemlékezésekben eljutottuk) fontos községi események színhelye a facsoport. Zenés majálisok, Madarak és Fák Napja, szabadtéri bálok zajlottak itt. Vidám gyerekcsoportok ölelték körül a gyermeknapon, szerelmek szövődtek alattuk, fáradt kaszások pihentek lombjuk alatt.

Aztán változik a kép, és 2000-től a Rétközi Kulturális és Turisztikai Napok helyszíne a folyó ártere. Természetvédelmi terület, ezért csak engedéllyel lehet itt rendezvényeket tartani. Több helyi civil szervezet és az önkormányzat összefogásával zajlanak ezek a programok augusztus első hetében. Gátszínházzal kezdünk, a színpad háttere a Tisza, nézőtér a gát, sátrat fölénk pedig e fák lombjai borítanak. Sok mindent láttak-hallottak már ezek az öreg fák. Operát, operettet, magyar, ír, görög és modern táncot, francia népzenét, színdarabokat, brazil szambát, neves zenekarokat, előadókat.

Több száz, olykor több ezer néző élvezi természet és művészet harmóniáját. Itt pihennek meg a kötélhúzó verseny messziről jött résztvevői is. Másnap itt zajlik a több tucat ultis versenye, majd Regionális Nyugdíjas Találkozóra jön 11-15 nyugdíjas egyesület, a következő napon pedig a Kistérségi Ifjúsági találkozó zajlik. A záró napon az Országos Felső-tiszai Halászléfőző Versenyre érkezik a térség apraja-nagyja. Jönnek munkahelyi, baráti, családi közösségek. Versengés folyik, hogy ki kerüljön a nagy fák alá. Száll a füst, rengeteg bográcsban rotyog a tiszai halászlé. Régi és új ismerősök ülnek a nagy fák alatti sátrakban, fogy a sör és fogy az idő… de kár, hogy vége van ennek a napnak! A fák pedig megadóan tűrik, hogy egy hétig ők vannak az érdeklődés középpontjában, hogy aztán elcsendesüljön minden, és csak a folyó halk neszeit és a madarak énekét lehessen hallani. Visszaadjuk a természetnek, amit egy hétre birtokba vettünk. Néha-néha azért kibiciklizünk, leülünk alattuk, és hatalmas ágaikat nézve mindig eljutunk a felismerésig: milyen kis pontok vagyunk mi, emberek a természet nagyságához képest. Kiválasztani egyet közülük olyan lenne, mintha testvéreket szakítanának el egymástól. Ágaik egybefonódnak, támogatják, ölelik egymást, példát mutatva nekünk összefogásból, élni akarásból. Mi, az Együtt Tiszabercelért Egyesület tagjai, amely a nyári rendezvények egyik szervezője, szeretettel ajánljuk kedvenc fáinkat minden kedves olvasó és idelátogató figyelmébe.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Tiszabercel, Tisza ártere 0163 hrsz-ú védett terület
Faj: 
Fekete nyárfa facsoport
Kora: 
140-160 év
Magassága: 
25-30 méter
Törzskerület: 
425 cm, 480 cm, 520 cm.