Zsámbok Község Önkormányzata

A fa/facsoport története

Zsámbokon a József Attila Művelődési Ház udvarán áll a bejárat mellett ez a hatalmas fekete fenyő. Igazán nem is egy fáról van szó, hanem „ikrekről”, hiszen a két fa mérete is hasonló és ugyanakkor ültette őket Bíró Zsiga, a település egyik nagygazdája.
A Bíró család az 1800-as évek közepén költözött a településre. Ekkor még csak 6 hold földdel rendelkeztek. A faluban található 3 kastély közül Bíró Zsiga kastélya volt a jelenlegi Művelődési ház elődje. Bíró Zsiga bankár volt és okleveles ügyvéd. Pénzügyi kapcsolata révén sokat segített a községben így pl. az iskola fejlesztésében és a község háza, valamint tanuló házak építésében, az 1700-as években épített templom renoválásában.
A településkép javítása, illetve saját birtokának szebbé tételének érdekében mintegy 110 éve ültetett két fenyőfát a kastély udvarában. Ahogy a fák cseperedtek úgy növekedett Bíró Zsiga vagyona is, az 1930-as években már 320 holdon gazdálkodott. Halála után családja vette át munkáját és gondoskodott a kastély területén álló fákról is. 1948-ban elkobozták a család birtokát és 1953-ban itt alakították ki a kultúrotthont. Az 1950-es évek végén megalakult a községben a termelőszövetkezet. A kultúrotthon is használták gazdasági udvarként és terményraktárként is. Az ekkor már tekintélyes méretű fákat a termelőszövetkezet vezetői ki akarták vágni, hogy szétosszák őket a szövetkezet tagjai között téli tüzelőnek. Ezt sikerült megakadályozni a település lakóinak és közös erővel mentették meg őket.
A 60-as évektől a kultúrház töltötte be egyedüli szerepét, ekkor a fák a települési és a kulturális élet hirdető oszlopai voltak. Itt kerültek elhelyezésre a különböző plakátok, szórólapok, hiszen az egyik legforgalmasabb és legfeltűnőbb helyen álltak. Nemzeti ünnepek alkalmával a fákra tűzték ki a nemzeti lobogót is.
A környezettudatosság előtérbe kerülése után külön hirdetőtáblát alakítottak ki a művelődési ház épületének falán, és ide kerültek áthelyezésre a zászlótartók is.
Néhány éve a fák mellé egy padot helyezett el az önkormányzat, így a fák árnyékában pihenhetnek meg az arra járók és a művelődési házba érkezők is.
A település legnagyobb rendezvénye, amely országos jelentőséggel is bír a Lecsót a keceléből hagyományőrző fesztivál. A fesztivál alkalmából a két fa környékét virágokkal díszítik és itt fogadják a rendezvényre érkező vendégeket.
A két fa jelenleg is fontos szerepet tölt be a község életében és múltjára tekintettel is alkalmas az Év Fája cím elnyerésére.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Zsámbok, József Attila u.4., József Attila Művelődési Ház bejárata
Faj: 
Fekete fenyő
Kora: 
110
Magassága: 
25 m
Törzskerület: 
185 cm