Szentgotthárdi Életfa Baráti Kör

A fa/facsoport története

Életfa - Fa az életért

„ A fa….Növése szünet nélküli. A táplálék a föld. A fa a földet szívja, mindig mélyebbre és mélyebbre nyúl bele. De a fa nem parazita. Nem öli a földet, hanem alkalmat ad neki, hogy magát elajándékozza”
Hamvas Béla

A név lassan formálódott. Sok lehetséges név közül a második nekifutásra dőlt el, hogy ez lesz a választott neve a maroknyi lelkes csapat által életre hívott civil szervezetnek. Lelkesedésünk szinte határtalan, úgy érezzük, hogy hegyeket is képesek vagyunk megmozgatni egyesült erővel, és ehhez a lendülethez méltó név illik. A megfelelő időben megszületett a Szentgotthárdi Életfa Baráti Kör, lelkes fiatal nők csapata, kik bár változatos szakterületen végzik napi feladataikat, közös gondolataink, tevékenységeink az élet, a születés, a gyermekek és valamennyi hozzájuk kapcsolódó téma körül forognak, és e gondolatok indítják útra közös tetteinket is.

Az életfa név beszédes név. Számos vidéken a megszületett gyermeknek ültették és ültetik ma is az életfát, annak örömére, hogy e teremtett világra ékezett. Miért ne ültethetnénk mi is szellemi-lelki "gyermekünk" megformálódásának örömére egy szép növényt? A döntés pillanata minden bizonnyal a "kegyelmi " pillanatok közé tartozhatott, mert a további események szinte láncszemekként kapcsolódtak egymáshoz, mindenkiből előcsalva a lehető legtöbb segítséget, egészen az ültetés 2010. április 15-i szép pillanatáig. A város önkormányzata az elképzeltnél is "rangosabb" helyet jelölt meg mint lehetségesen szóba jöhetőt. Mindössze annyi kérés fogalmazódott meg, hogy a fajta illeszkedjen a többi fához, így lett hárs - a több száz éves kort is elérő fáink egyike. A városban működő Dolgos Díszfaiskola és Kertészet Kft. nagyvonalúan felajánlotta az értékes csemetét, míg a városgazdálkodás felelős vezetője minden további nélkül segítséget biztosított az ültetés körüli feladatok ellátásához. A tagok közötti nagyszerű információáramlás és szervezési készség iskolapéldája volt, ahogyan a rendelkezésre álló rövid idő alatt a távoli nagyvárosban elkészült emléktábla is megérkezett a megfelelő időben.

Bár a hajnali szél esőfelhőket hozott, a kellő pillanatban a nap túlragyogta a komor időt. Amikor a kis fácska már konténerétől megszabadulva, a szabad földben egyenesíthette gyökereit, az éppen arra járó zeneóvodások kedves énekükkel megkoronázták a szép eseményt, melynek perceit a helyi médiumok voltak szívesek megörökíteni: " Bújj-bújj zöld ág, zöld levelecske..." A zöld ágak kibújtak és a zöld levelecskéket azóta is simogatja a szél.

Az Szentgotthárdi Életfa Baráti Kör megalakulásának örömére elültetett fa valaminek a kezdete.
További terveink között szerepel, hogy évenként szerét ejtjük egy-egy ilyen szép alkalomnak, amikor a városban az egy adott évben megszületett kisbabák örömére elültetünk egy-egy facsemetét. Facsemetét a gyermekeknek. Életet az életnek.

Életfa Baráti Kör

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
9970 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 20.
Faj: 
Hárs
Kora: 
4
Magassága: 
2,5m
Törzskerület: 
13cm