Letenye – platán

A fa/facsoport története

Letenye a XVIII. századtól a Szapáry grófok egyik uradalmi központja volt. Ők építették a kastélyt is, mely valaha egy hatalmas park közepén állt. A kastély később az Andrássy család tulajdonába került, ma a város művelődési házaként szolgál. A kastély parkjából 5,6 hektár maradt meg, változatos fajösszetétele miatt (mintegy 100 fa- és cserje) ma is jelentős értékkel bír. Kiemelkedő kincsei közé tartozik a város jelképévé vált, 615 cm körméretű, 20 méter magas platán, melynek a koronaátmérője meghaladja a 36 métert is. Egyes becslések szerint kora 500 év is lehet.

Az „Arborétumok országszerte” kötet szerint évszázadok óta randevúk, szerelmek, civódások, viták, veszekedések, üzleti megbeszélések és alkuk tanúja a híres platánfa.

A múlt századokban grófok, nemesek itt lopták az első csókot, de a cselédek is a platánfa alatt várták meg hódolóikat, míg a 21 század elején a tinédzserek MP3 lejátszóval, mobiltelefonnal, laptoppal ülnek le a fa alatti padokra egy-egy találkozás, randevú alkalmával. Versek, szerelmes levelek, festmények ihletője is ez a fa, pajkos legények erőpróbájának helyszíne, cserfes lánykák, pletykás lányok, asszonyok kihallgatója, esküvői fotózások, városi ünnepségek háttere. Évek óta itt adja át a „Virágos Letenyéért” akció díját, a platánt jelölő Letenyéért Közéleti Egyesület is.

A kórustalálkozók népdalait ugyanolyan szótlanul hallgatja a platán, mint ahogy szelíden tűri a rockfesztiválok hangzavarát. Régen bálokat is tartottak a gyönyörű fa árnyékában, napjainkban azonban ez megszűnt, az értékes növényfajta egészségének védelme érdekében. Gyermekek kedvelt játszóhelye, óvodások, iskolások őszi falevél és termény gyűjtőhelyeként is szolgál az őszi időszakban minden pompát felülmúlóan díszelgő fa. Időskorúak kedvelt pihenő, beszélgető helye.

 

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Zala megye,  Letenye, Szabadság tér 15.
Faj: 
platán
Kora: 
500 év
Magassága: 
20 méter
Törzskerület: 
615 cm