Kis Túr Természetvédelmi Közhasznú Egyesület

A fa/facsoport története

A Kis Túr Természetvédelmi Egyesület szervezésével az Erdőháti Lovas Egyesülettel közösen 2007 óta minden év március 15.-én, hagyományteremtő jelleggel egy tölgyfát ültetett el Túristvándi külterületén lévő Rókás elnevezésű természetvédelmi területen.

Minden évben a a faültetést megelőzően az egyesület tagjai a területről és környékéről összeszedték az eldobált szemeteket. A rendezvényre kilátogatók sokszínű természet és környezetvédelmi tájékoztató anyagok között válogathattak.

A fa elültetéséhez az egyesület a szükséges szakhatósági engedélyeket előzetesen beszerzi minden évben. A rendezvényen a Szatmár – Beregi Tájvédelmi Körzet Környezetvédelmi Őre is személyesen jelen van és szakmailag segíti munkánkat. A lovasok sorfala mellett egyesületünk koszorút helyez el az előző években, ugyanilyen körülmények között elültetett és szépen megfogant fákon. Ezután a rendezvényen Sipos László az egyesület elnöke és Homoki Károly, a Szatmár – Beregi Tájvédelmi Körzet Környezetvédelmi Őre is beszédet mondott
A tömegtájékoztatási eszközök jóvoltából már a vízcsapból is csak a globális éghajlatváltozás folyik. De nem vesszük komolyan, míg a saját bőrünkön nem tapasztaljuk meg a valós tényeket. 2006-ban megtapasztalhattuk az elemek erejét. Jött a korai tavasz és a kemény fagy. Itt a soha nem látott kánikula Az egybefolyt évszakok között a természeti erők megmutatják emberek feletti erejüket.

Soha nem látott és tapasztalt vihar és az általa gerjesztett „tornádó” csapott le váratlanul július elején Túristvándira és környékére. Eddig csak aratás időszakában láthattak és tapasztalhattak az itt élők a nagy melegben a tarlók felett keletkezett forgószelet, melyek a „semmiből jöttek” felkaptak és a magasba emeltek néhány száraz szalmaszálat, pelyvát és úgy, ahogy jöttek, el is tűntek. De ez a mostani Túristvándi és környéki nem ilyen volt. Nagy kárt okozott a faluban és a világhíres vízimalom környékén. De nem állt meg, mint kistestvére a forgószél, hanem amerre elhaladt meghajlottak előtte a még rugalmas fiatalabb fák. Az öreg 100 éves fák a falu melletti természetvédelmi területen már nem tudtak hajlani. Ezeket a hatalmas természeti erő kitörte vagy tövestől kifordította.

Kimondhatjuk, megállapíthatjuk, hogy ez a csodálatos terület melyet csak – Rókás – ként emlegetünk elvesztette varázsát. Nem fognak megállni a turisták, hogy megcsodálják a sok-sok évet megélt fákat a maguk természetes szépségében, mert ezek a fák meghaltak a vihar által, vagy meghaltak, állva méltóságosan, de megtépázva.

A Kis Túr Természetvédelmi Egyesület szervezésével az Erdőháti Lovas Egyesülettel közösen 2007 óta minden év március 15.-én, hagyományteremtő jelleggel egy tölgyfát ültetett el Túristvándi külterületén lévő Rókás elnevezésű természetvédelmi területen. Minden évben a faültetést megelőzően az egyesület tagjai a területről és környékéről összeszedték az eldobált szemeteket.

A rendezvényre kilátogatók sokszínű természet és környezetvédelmi tájékoztató anyagok között válogathattak. A fa elültetéséhez az egyesület a szükséges szakhatósági engedélyeket előzetesen beszerzi minden évben. A rendezvényen a Szatmár – Beregi Tájvédelmi Körzet Környezetvédelmi Őre is személyesen jelen van és szakmailag segíti munkánkat. A lovasok sorfala mellett egyesületünk koszorút helyez el az előző években, ugyanilyen körülmények között elültetett és szépen megfogant fákon. Ezután a rendezvényen Sipos László az egyesület elnöke és Homoki Károly, a Szatmár – Beregi Tájvédelmi Körzet Környezetvédelmi Őre is beszédet mondott

Felhívtuk tevékenységünkkel a figyelmet a környezetünkön általunk ejtett sebeket igyekezni kell gyógyítani. Óvni környezetünket és a természetet saját és az utókor érdekében.

A fentiekből is kiderül, hogy a faültetés egy közösségi kezdeményezés, egy ünnep, egy társadalmi esemény, amelyet az öreg 100 éves fák „halála” után indítottunk. A rendezvény helyszíne Rókás, a Szatmári kistérség találkozási pontja. A kezdeményezés célja, a természetvédelmi terület faállományának pótlása, a terület miliőjének hosszútávon történő helyre állítása. Egyéb célok között szerepel a környező lakosság tájékoztatása a tájvédelmi körzet és a környezetük pusztulásáról, valamint a lovas hagyományok öregbítésére.

Az elnyert támogatást teljes egészében a telepített fák és környezetük gondozására fordítanánk.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Túristvándi külterületén
Faj: 
tölgy
Kora: 
3,5
Magassága: 
2 méter
Törzskerület: 
25 centiméter